dissabte, 18 d’abril del 2015

CARRERS DE VALÈNCIA QUE PORTEN NOM D'OFICI

Els nostres carrers

Dins la nostra ciutat podem distingir clarament dos agrupacions de carrers. La primera és la històrica i, a més, la més nombrosa. Està ubicada al centre històric de la ciutat i la raó principal d'eixos noms es deu a què allà s'instal·laren aquells oficis. El segon grup, menys nombrós, està ubicat al polígon industrial de Vara de Quart (el carrer dels Campaners queda fora) i molt probablement foren batejats amb eixos noms perquè l'Ajuntament de València va retre un homenatge als diversos gremis que hi van haver a la capital de l'Antic Regne. Sembla que, de manera semblant, molts ajuntament valencians als seus polígons industrials també han dedicat als gremis uns quants noms. Finalment hi ha quatres carrers que tenem nom d'ofici fora d'aquests dos grups. Es tracta del carrer dels Pescadors al barri del Cabanyal, del carrer dels Boters al Grau, del carrer dels Carters  a la Creu Coberta i del carrer de la Saboneria al barri de Morvedre.
Cal aclarir que oficis i gremis que abans existien, actualment no tenen cap carrer on es puga localitzar-los, cosa que no ens impedeix conéixer la seua existència. Així tenim constancia de l'existència antiga dels carrers Adoberia Vella, Caldereria Vella, Carboners, Costureres, Feixadors, Fumerals, Pellissers, Tintorers i Tints que hui en dia han deixat d'existir.
Es pot fer una ruta i recórrer aquests antics carrers de la nostra ciutat. A tall de conéixer-los una miqueta  i així poder fer-nos una idea de com estaven distribuïts, he elaborat un mapa personalitzat, que veureu més avall, per a localitzar-los millor. A través d'ell, es pot situar on està cadascun d'eixos carrers. Si pitgeu cada icona apareixerà el nom de cada carrer i si feu més gran el mapa, es podrà veure amb més precisió. Anticipe, no obstant, que no faré cap referència a la història del carrer. 
A partir de les pròximes entrades anem a contar, breument, en què consistia l'ofici d'eixos artesans i on està ubicat el carrer, ja que es pot veure perfectament al mapa abans citat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada