dissabte, 18 d’abril de 2015

CARRERS DE VALÈNCIA QUE PORTEN NOM D'OFICI

Els nostres carrers

Molts carrers del centre de València, especialment en Ciutat Vella, es deuen a oficis antics, en ocasions desapareguts, que en l' època foral tenien una importància capital per a la ciutat. Eixos oficis ens recorden el seu origen medieval quan les ciutats eren els centres de producció artesanal. Allí els artesans fabricaven a mà i amb unes senzilles ferramentes teixits, ganivets, objectes de pell, ceràmics o de caràcter artístic per a decorar les esglésies. Els oficis s' agrupaven en determinades àrees de la vella ciutat, moltes vegades usant els cabdals de les sèquies.
La ciutat de València va tenir el seu segle d'Or, d'acord amb el desenvolupament i apogeu dels Gremis d'artesans, la fama dels quals es va estendre per tot Occident, i l'aportació del qual a la riquesa col·lectiva va permetre la construcció de molts edificis emblemàtics d'aquella època. Es va convertir en el segle XV en un dels principals centres comercials, financers i industrials del Mediterrani, destacant per la gran quantitat d'artesans que treballaven per a respondre a la creixent demanda de productes manufacturats. El desenvolupament del món artesanal medieval va suposar la diversificació dels oficis, la progressiva especialització de les tècniques i els mestres i, per tant, la proliferació i regulació dels gremis.
La petjada dels antics treballs artesanals encara persisteix en la ciutat i són recognoscibles en alguns barris, carrers i locals. A través d’ells es pot rescatar la memòria històrica del mutualisme laboral valencià, des de les confraries i germanors fins als gremis o congregacions d'oficis, precedents tant dels sindicats com de les associacions professionals modernes i podem reviure el passat gremial de la ciutat a través de les seues places i carrers plens d'història.
Els treballs artesans no sempre han deixat empremta en els noms dels carrers. Tot i que, en aquest compendi no estan totes les professions i gremis, sí que subsisteixen suficients carrers per fer-nos una idea molt aproximada que ens ajude a entendre millor la ciutat medieval. Per cert, València és la ciutat d'Espanya on existeixen més carrers dedicats a oficis i professions.
Dins la nostra ciutat podem distingir clarament dos agrupacions de carrers. La primera, i més nombrosa, està ubicada al centre històric de la ciutat i la raó principal d'eixos noms es deu a què allà s'instal·laren aquells oficis. El segon grup, menys nombrós, està ubicat al polígon industrial de Vara de Quart (el carrer dels Campaners queda fora) i molt probablement foren batejats amb eixos noms perquè l'Ajuntament de València va retre un homenatge als diversos gremis que hi van haver a la capital de l'Antic Regne. Sembla que, de manera semblant, l'ajuntament d'Alboraia al seu polígon industrial també dedicà als gremis uns quants noms i així tobem carrers com Llanterners, Manyans, Calderers, Vimeters, Palleters, Picapedrers, Teixidors o Seders.
Finalment hi ha un carrer que té nom d'ofici fora d'aquests dos grups. Es tracta del carrer dels Pescadors al barri del Cabanyal. 
A tall de conéixer una miqueta d'història dels gremis que hi havia, es pot fer una ruta i recórrer aquests antics carrers de la nostra ciutat. Més avall deixe un mapa personalitzat per a localitzar-los millor. A través d'ell, es pot situar on està cadascun dels carrers. Pitjant cada icona apareix el nom de cada carrer, si es fa més gran el mapa, es pot veure amb més precisió.
A partir de les pròximes entrades anem a contar, breument, en què consistia l'ofici d'eixos artesans.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada